W szwedzkim Malmö zostało uruchomione Muzeum Obrzydliwego Jedzenia. Każdy ma okazje poznać zaskakujące potrawy z całego świata, można je nawet skosztować! Wystawa będzie czynna do 27 stycznia 2019 roku. 

Macie ochotę na peruwiański przysmak? Możecie skosztować Cuy, czyli pieczoną w całości świnkę morską. Oczywiście nie zabraknie też szwedzkiej specjalności, w muzeum czekają na Was kiszone w całości śledzie- Surströmming i niech zachęci Was to, że śledziki roztaczają aromat rozkładających się zwłok. Warto skosztować także włoskiego sera Casu Marzu z żyjącymi w środku larwami much, a wszystko popić koktajlem z żab. Jeśli nie lubicie mięsa można sięgnąć po Balut czyli gotowane częściowo rozwinięte płody kacze jedzone wprost ze skorupki. A na deser durian, najbardziej śmierdzący owoc świata lub prażone robaki.

Czujecie się zachęceni? Bilet normalny kosztuje 18 euro, ulgowy 14. 

Kuratorem wystawy jest Samuel West. Muzeum ma być sposobem na poznawanie innych kultur ale ma też drugie dno- obnaża hipokryzję i pokazuje, że w niektórych miejscach normalnym jest jedzenie świnki morskiej podczas gdy gdzie indziej ludzie są oburzeni. Czy jest różnica między jedzeniem świnki morskiej, a zwykłej świni hodowlanej? Zostawiamy Was z tym pytaniem. 

View this post on Instagram

Fried Tarantula. Yummy!!!!

A post shared by Disgusting Food Museum (@disgustingfoodmuseum) on

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o